o-charts

Kaarten voor OpenCPN

English - Español - Français - Deutsch - Nederlands - Norsk - Svenska - Eesti - Suomi - Polski


S-63 UserPermits Voorwaarden

Installeren van UserPermits/InstallPermits en S-63 kaarten

stappen

  1. Een systeem is de computer die u voor OpenCPN gaat gebruiken. De kaarten waarvoor je een licentie van een VAR voor dit systeem hebt gekocht, kan alleen op dit systeem worden gebruikt. Download en installeer de oeSENC plug-in (alleen voor versie OpenCPN 4.6 en hoger).

  2. Ga naar OpenCPN, Opties → Plug-ins → oeSENC en klik op inschakelen. Ga vervolgens in OpenCPN naar, Opties→ kaarten → S63 kaarten → sleutels/vergunningen en maak een systeembestand id (vingerafdruk) voor jouw systeem door op de Create System Identifier file knop te klikken.

  3. Ga naar o-charts shop om een UserPermit te kopen.

  4. Ga naar de My S-63 UserPermits pagina en maak een InstallPermit door de vingerafdruk die je eerder gemaakt hebt te uploaden en koppel die aan je S-63 UserPermit.

  5. Bezoek de shop van uw VAR (S-63 kaarten leverancier) en koop zoveel S-63 kaart licenties als je nodig hebt, met behulp van je OpenCPN S-63 UserPermit. Soms zal een VAR vragen om een “HW-ID”, die vraag kan je negeren.

  6. Download je S-63 kaartbestanden en pak ze uit. Het uitgepakte bestand bevat een map met de naam ROOT_ENC (met de cellen van de kaart) en je vindt ook een bestand met de naam PERMIT.txt met daarin de cel vergunningen.

  7. Ga naar OpenCPN, Opties→ Kaarten → S63 Kaarten → sleutels/vergunningen in het tabblad Opties. Voer je UserPermit en test hem door op nieuwe UserPermit te klikken. Voer je UserPermit en test hem door op nieuwe UserPermit te klikken.

  8. Ga naar OpenCPN, Opties→ Kaarten → S63 Kaarten → sleutels/vergunningen. Installeer de cel vergunningen met behulp van de knop Import Cell Permits om het bestand PERMIT.txt binnen je S-63 kaarten te vinden. Importeer je S-63 kaarten door op Import Charts/Updates te klikken om de map ENC_ROOT te vinden.

  9. OpenCPN maakt dan de noodzakelijke eSENC bestanden en je bent klaar!

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Waarom S-63 kaarten?

Het zijn de officiële en in het algemeen de meest recent beschikbare kaarten. Vector kaarten voor kaartplotters die door de pleziervaart gebruiktworden zijn de best afgeleiden daarvan. Sommige hebben enkele toegevoegde mogelijkheden.

Waarom moet ik betalen voor een UserPermit?

We moeten dit doen om permanent te mogen werken met en te voldoen aan de voorschriften van de IHO. De kosten zijn zo tot een minimum beperkt. Voor het geval dat we een groot economisch succes zouden hebben gaan de fondsen terug naar OpenCPN.

Voor hoeveel systemen telt een “dual boot” systeem?

Elke combinatie Hardware/Software is een individueel systeem en vereist een eigen InstallPermit.

En als ik de software op een Virtuele Machine installeer?

Dan zal het NIET werken. Wij moeten het systeem beschermen tegen klonen!

Ik moest mijn Besturingssysteem opnieuw installeren. Nu is de InstallPermit niet langer geldig.

Maak een nieuwe InstallPermit.

Mijn PC is uitgevallen. Kan ik de kaarten herstellen?

Ja, dit geval “kost” het je één InstallPermit voor je nieuwe computer.

Wat kosten S-63 kaarten en waarom zijn ze soms zo duur?

De verkoopprijs is vastgesteld door de afzonderlijke HO’s. Hun klanten zijn de (grote) scheepvaart en officiële instanties zoals de overheid, niet de pleziervaart. Dat is de reden waarom er zo weinig S-63 kaart gebruikers in de pleziervaart zijn. Er moet nog flink onderhandeld worden voor betere oplossingen en betere prijzen. Hulp door mensen met de juiste contacten wordt op prijs gesteld.

Mijn tijdelijke licentie loopt af. Wat zal er gebeuren?

De kaart zal niet verdwijnen, maar zal er een waarschuwing worden weergegeven.

OpenCPN is opensource. Waar is de code voor de plug-in?

Om te mogen werken met S-63 kaarten moeten wij zorgen dat er geen exemplaren van de niet-versleutelde cellen toegankelijk zijn tijdens het gebruik van de software. Daarom heeft plug-in een open-source deel én een binary. Vergelijkbaar met de commerciële BSB4 of nv-Verlag plug-ins.