o-charts

Kaarten voor OpenCPN

English - Español - Français - Deutsch - Nederlands - Norsk - Svenska - Eesti - Suomi - Polski


oeRNC kaarten voorwaarden

Kaarten installeren

Als het systeem waarop je kaarten wilt installeren ** verbonden is met Internet** volg dan de stappen in ** Koop online kaarten**. Dit is de eenvoudigste en aanbevolen methode.

Als het systeem waar je jouw kaarten wilt installeren ** NIET verbonden met internet ** is, dan volg je de stappen in ** Kaarten offline halen **.

Om kaarten op Android te installeren volg je Kaarten kopen voor Android.

Koop online kaarten

 1. Download en installeer de oeRNC plug-in (alleen voor versie OpenCPN 5.0 en hoger). Heb je de oeRNC plug-in al geïnstalleerd, update dan indien nodig naar de nieuwste versie.

 2. Ga naar OpenCPN, opties → Plug-ins → oeRNC en klik op “inschakelen”.

 3. Ga naar de o-charts webshop en koop een licentie voor de kaart(en) waarin je geïnteresseerd bent. Onthoud je toegangsgegevens voor de o-charts shop (e-mailadres en wachtwoord), je hebt ze straks weer nodig. Deze stap overslaan als je al kaarten gekocht hebt.

 4. Als je je kaarten wilt toewijzen aan een USB Key Dongle, dan sluit je deze nu aan op een USB poort. Negeer deze stap als je geen dongle hebt.

 5. Ga naar OpenCPN, Opties→ Kaarten → oeRNC en klik op * “kaartenlijst vernieuwen”*. Gebruik indien nodig de pijlen om de verborgen tabbladen weer te geven.

 6. Login met je o-charts account.

 7. Als je een USB-Dongle gebruikt, negeer je deze stap. Eerst moet je je systeem identificeren met een systeemnaam. Als jij je oeRNC-kaarten de eerste keer op dit systeem installeert, selecteer dan * Nieuw * in het venster dat verschijnt en maak een naam (minimaal 3 tekens en maximaal 15 tekens, geen symbolen of spaties). Als het systeem al eerder is gebruikt, selecteer dan de Systeemnaam uit de lijst. In het geval je een verkeerde systeemnaam kiest, dan zal de installatie van de kaarten doorgaan, maar de kaarten zullen niet werken. Als je je kaarten installeert in een tweede systeem of je je OS opnieuw hebt geïnstalleerd, selecteer dan Nieuw om een nieuwe toewijzing te maken.

 8. Volg de instructies op het scherm om de kaarten, waarvoor je in de o-charts shop een licentie hebt gekocht, toe te wijzen, te downloaden en te installeren op je systeem. Zodra je al je toegestane toewijzingen hebt verbruikt, zal de kaart niet beschikbaar zijn.

Updates - online

Je moet regelmatig bij Opties → Kaarten → oeRNC kaarten kijken om te controleren of er een update voor je kaarten beschikbaar is. Maak je geen zorgen of je online update gemist hebt, de oeRNC plugin zal alle tussentijdse updates installeren.

Kaarten voor Android kopen

 1. Installeer vanuit uit de Google Play Store de OpenCPN app voor Android 4.4 (of hoger). Zorg ervoor dat je de officiële OpenCPN app gebruikt.

 2. Installeer vanuit de Play Store de oeRNC plugin voor de OpenCPN app. Open oeRNC plug-in app en klik op “Installeer oeRNC”.

 3. Ga naar de o-charts webshop en koop een licentie voor de kaart(en) waarin je geïnteresseerd bent. Deze stap overslaan als je al kaarten gekocht hebt. Onthoud je toegangsgegevens voor de o-charts shop (e-mailadres en wachtwoord), je hebt ze straks weer nodig.

 4. Ga naar OpenCPN, Opties→ Kaarten → oeRNC en klik op * “kaartenlijst vernieuwen”*. Gebruik indien nodig de pijlen om de verborgen tabbladen weer te geven.

 5. Log in met je o-charts account e-mail en wachtwoord.

 6. Volg de instructies op het scherm om de kaarten, waarvoor je in de o-charts shop een licentie hebt gekocht, toe te wijzen, te downloaden en te installeren op je systeem. Je moet hier van tijd tot tijd even terugkomen om te zien of er een nieuwe update beschikbaar is

Koop offline kaarten

Voor systemen zónder internetverbinding maak je op die computer eerst een systeem identificatiebestand aan. Daarna kan je de kaart downloaden op een computer mét internetverbinding en de kaartbestanden overzetten naar de doelcomputer. We gaan ervan uit dat je de laatste versies van OpenCPN en oeRNC plugin hebt geïnstalleerd in het doelsysteem.

 1. Als je je kaarten wilt toewijzen aan een USB Key Dongle, dan sluit je deze nu aan op een USB poort. Negeer deze stap als je geen dongle hebt.

 2. Ga naar OpenCPN, opties → Plug-ins → oeRNC en klik op “inschakelen”.

 3. Ga naar * Voorkeuren * in en klik op * USB-sleutel Dongle systeem-ID-bestand maken… * als je een dongle hebt of op * Systeem-ID-bestand maken… </ em> als je geen dongle hebt. De plug-in zal het pad naar een Vingerafdruk bestand aangeven. Bij Windows en macOS wordt het bestand direct op je bureaublad gekopieerd. Bij Linux systemen vindt je het bestand in de ~/.opencpn map.</p></li>

 4. Kopieer de vingerafdruk naar een draagbaar apparaat (USB stick) en zoek dan een computer met een internetverbinding.

 5. Ga naar de o-charts webshop en koop een licentie voor de kaart(en) waarin je geïnteresseerd bent. Deze stap overslaan als je al kaarten gekocht hebt.

 6. Ga naar de Mijn oeRNC-kaarten pagina en maak een * Systeem-Id * door het uploaden van de < em> Fingerprint </ em>. Laat systeemnaam leeg als je een dongle gebruikt.

 7. Selecteer de nieuwe systeemidentificatie voor elke kaart die je wilt toewijzen aan je dongle. Zodra je een kaart aan een systeem hebt toegewezen, kan dat niet meer worden gewijzigd.

 8. Maak een verzoek door op de knop Request te klikken. Na enkele seconden krijgt je 2 download links, een voor de grafiekenkaarten en een ander voor het bestand met de sleutels om ze te decoderen. Kopieer beide bestanden naar het draagbare apparaat (USB) en ga terug naar de boot.

 9. Pak op je doelsysteem het kaarten bestand uit in een map van uw keuze en kopieer óók het sleutelbestand in dezelfde map waar de uitgepakte kaarten staan (.oernc). Installeer je kaarten zoals altijd en je bent klaar. Als je je kaarten hebt toegewezen aan een dongle, sluit die dan eerst aan voordat je de kaarten kan zien.</ol>

Updates - offline

Ga, om je kaarten te updaten, naar de My oeRNC Charts pagina. In de kolom Last requested zie je de laatste editie die je hebt aangevraagd. In de kolom Last update zie je de huidige beschikbare versie voor die kaart. Als ze niet overeenkomen, zal een Request knop verschijnen. Maak je geen zorgen als je een update gemist zou hebben. Een eventuele update bevat automatisch alle voorgaande. Verwijder de oude kaart uit OpenCPN of bewaar hem in een andere map en download en installeer de nieuwe kaart zoals gebruikelijk.

Veelgestelde vragen (Faq’s)

Voor welk besturingssysteem is de oeSENC/oeRNC plug-in geschikt?

oeSENC en oeRNC kaarten werken op Windows, Mac, Android en Linux systemen (ook ARM).

En als ik de software op een Virtuele Machine installeer?

Dan zal het Niet werken. Wij moeten het systeem beschermen tegen klonen.

Kan ik oeSENC/oeRNC kaarten gebruiken op iOS?

Nee. Er is geen versie voor OpenCPN voor iOS.

Voor hoeveel systemen telt een “dual boot” systeem?

Elke hardware/software-combinatie is een individueel systeem.

Waarom moet ik voor oeSENC/oeRNC kaarten betalen?

Wij moeten dit zo doen in verband met de voorwaarden van en de vergoedingen voor de licentiehouders. De kosten worden tot een minimum beperkt. Voor het geval dat we een groot economisch succes zouden hebben gaan de opbrengsten terug naar OpenCPN.

OpenCPN is open source. Waar is de code voor de plug-in?

Om te mogen werken met oeSENC/oeRNC kaarten moeten wij zorgen dat er geen kopieën van de onversleutelde cellen toegankelijk zijn tijdens het gebruik van de software. Daarom heeft de plug-in een open-source deel én een binary,. Vergelijkbaar met de commerciële BSB4 of NV-Verlag plug-ins.