o-charts

Vectori kartat OpenCPN:lle

English - Español - Français - Deutsch - Nederlands - Norsk - Svenska - Eesti - Suomi - Polski


oeRNC-karttojen ehdot

Karttojen asennus

Jos järjestelmä, johon haluat asentaa kartat, on kytketty verkkoon, seuraa vaiheita Hae kartat verkosta. Tämä on yksinkertaisin ja suositeltavin menetelmä.

Jos järjestelmä, johon haluat asentaa kartat, ei ole kytketty verkkoon, seuraa vaiheita Asenna kartat ilman verkkoa.

Asentaaksesi kartat Androidiin seuraa ohjeita Asenna kartat Androidiin.

Hae kartat verkosta

 1. Lataa ja asenna oeRNC-lisäosa (OpenCPN 5.0 tai uudemmat versiot). Jos sinulla on jo oeRNC-lisäosa asennettuna, päivitä se uusimpaan versioon.

 2. OpenCPN:ssä valitse: Asetukset → Lisäosat → oeRNC ja ota se käyttöön valitsemalla “Käytä”.

 3. Siirry o-charts -kauppaan ja osta lisenssi sille karttasarjalle, jota haluat käyttää. Tallenna kirjautumistietosi o-charts -kauppaan (sähköpostiosoite ja salasana), tarvitset niitä myöhemmin. Ohita tämä vaihe, jos olet jo ostanut karttasarjasi.

 4. Jos haluat liittää karttasarjasi USB-avaimeen, liitä se laitteesi USB-porttiin. Ohita tämä vaihe, jos et käytä USB-avainta.

 5. OpenCPN:ssä valitse: Asetukset → Kartat → oeRNC-kartat ja paina “Päivitä luettelo”. Käytä nuolinäppäimiä nähdäksesi piilotetut välilehdet.

 6. Kirjaudu käyttämällä o-charts -kaupan kirjautumistietoja.

 7. Ohita tämä vaihe, jos käytät USB-avainta. Aluksi sinun täytyy yksilöidä järjestelmäsi järjestelmänimellä. Jos asennat oeRNC-karttoja ensimmäistä kertaa valitse Uusi popup-ikkunasta ja anna järjestelmänimi (vähintään 3 ja enintään 15 merkkiä, ei erikoismerrkejä tai välilyöntejä). Järjestelmänimenä voit käyttää esim. aluksesi nimeä. Jos olet jo luonut järjestelmänimen tälle järjestelmälle, valitse Järjestelmänimi luettelosta. Jos valitset väärän Järjestelmänimen, asennus saattaa onnistua, mutta kartat eivät toimi. Jos asennat karttoja toiseen järjestelmään tai olet asentanut käyttöjärjestelmäsi uudelleen, valitse Uusi ja luo uusi järjestelmänimi.

 8. Seuraa ruudulle tulevia ohjeita liittäksesi, ladataksesi ja asentaaksesi o-charts -kaupasta ostamasi karttasarjat. Kun olet käyttänyt kaikki sallitut liitoksesi, karttasarja ei enää ole saatavilla.

Päivitykset verkossa

Käy silloin tällöin Asetukset → Kartat → oeRNC-kartat ja tarkista onko karttasarjoillesi päivityksiä. oeRNC-lisäosa huolehtii kaikista mahdollisista lataamatta jääneistä välipäivityksistä automaattisesti.

Asenna kartat Androidiin

 1. Asenna uusin OpenCPN app for Android 4.4 (or above) versio Play Store:sta. Varmista että käytät virallista OpenCPN appia.

 2. Asenna oeRNC plugin for OpenCPN app Play Store:sta. Avaa oeRNC-plugin äppi ja klikkaa “Asenna oeRNC-lisäosa”.

 3. Mene o-charts -kauppaan ja hankin lisenssit karttasarjoille, joita haluat käyttää. Ohita tämä vaihe, jos olet jo ostanut karttasarjasi. Tallenna kirjautumistietosi o-charts -kauppaan (sähköpostiosoite ja salasana), tarvitset niitä myöhemmin.

 4. Siirry OpenCPN, Optiot→ kartat → oeRNC kartat välilehti ja paina Päivitä karttaluettelo. Käytä nuolinäppäimiä nähdäksesi piilotetut välilehdet.

 5. Kirjaudu 3. kohdassa tallentamillasi o-charts kirjautumistiedoillasi.

 6. Seuraa ruudulle tulevia ohjeita liittäksesi, ladataksesi ja asentaaksesi o-charts -kaupasta ostamasi karttasarjat. Käy silloin tällöin tällä välilehdellä tarkistamassa onko karttasarjoillesi saatavissa päivityksiä.

Asenna kartat ilman verkkoa

Järjestelmissä, joissa ei ole internetyhteyttä, sinun täytyy luoda sille sormenjälkitiedosto ja ottaa se mukaan siirrettävällä medialla (esim. USB-tikulla) koneelle, jossa on internetyhteys. Internetyhteydellä voit tehdä karttasarjallesi latauspyynnön ja ladata ne USB-tikulle, mistä siirrät ne edelleen järjestelmääsi. Tarkistathan että sinulla on uusimmat versiot OpenCPN:stä ja oeRNC-lisäosasta asennettuna.

 1. Jos haluat liittää karttasarjasi USB-avaimeen, liitä se laitteesi USB-porttiin. Ohita tämä vaihe, jos et käytä USB-avainta.

 2. OpenCPN:ssä valitse: Asetukset → Lisäosat → oeRNC ja ota se käyttöön valitsemalla “Käytä”.

 3. Valitse Ominaisuudet ja klikkaa joko Luo USB-avaimen järjestelmän tunnistetiedosto…, jos käytät USB-avainta tai Luo järjestelmän tunnistetiedosto…, jos et käytä USB-avainta tässä järjestelmässä. Lisäosa näyttää polun järjestelmäntunnistetiedostoon. Windows- ja Mac-järjestelmissä tiedostosta luodaan kopio myös työpöydälle. Linux-järjestelmissä tiedosto luodaan hakemistoon ~/.opencpn.

 4. Kopioi järjestelmäsi Sormenjälkitiedosto esim. USB-tikulle ja siirry koneelle, jossa on internetyhteys.

 5. Siirry o-charts -kauppaan ja osta lisenssi sille karttasarjalle, jota haluat käyttää. Ohita tämä vaihe, jos olet jo ostanut karttasarjasi.

 6. Mene My oeRNC Charts sivulle ja luo System identifier lataamalla järjestelmäntunnistetiedosto. Jätä System name tyhjäksi, jos käytät USB-avainta.

 7. Valitse luotu Järjestelmän tunniste kullekin karttasarjalle, jonka haluat liittää järjestelmääsi. Kun karttasarja on liitetty, liitosta ei voi muuttaa.

 8. Tee latauspyyntö klikkaamalla painiketta Request. Saat jonkin ajan kuluttua kaksi latauslinkkiä -yhden karttasarjaa ja toisen tiedostoon, joka sisältään karttasarjan salausavaimet. Kopioi molemmat tiedostot esim. USB-tikulle ja siirrä ne varsinaiseen järjestelmääsi.

 9. Pura varsinaisessa järjestelmässäsi karttasarja haluamaasi hakemistoon ja kopioi salausavaimet sisältävä tiedosto samaan hakemistoon. Asenna karttasarja normaalisti. Jos olet liittänyt karttasarjasi USB-avaimeen, liitä se järjestelmääsi, jotta kartat toimivat.

Päivitykset ilman verkkoa

Päivittääksesi karttasarjasi mene My oeRNC Charts sivulle. Sarake Edition näyttää viimeisimmän lataamasi version. Sarake Current edition näyttää karttasarjasi uusimman saatavissa olevan version. Request tulee näkyviin, jos karttasarjastasi on saatavilla uudempi kuin ladattu versio. Päivitykset ovat täydellisiä eikä sinun tarvitse huolehtia välipäivityksistä, jotka ovat jääneet huomaamatta. Poista vanha karttasarja OpenCPN:stä tai pidä se eri hakemistossa ja asenna uusi kuten edellä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mihin käyttöjärjestelmiin oeSENC- ja oeRNC-lisäosat on saatavana?

oeSENC- ja oeRNC-lisäosat ja -kartat toimivat Windows-, Mac- Android- ja Linux-järjestelmissä (myös ARM-korteilla)

Entä jos asennan ohjelman virtuaalikoneeseen?

Se ei toimi. Olemme estäneet järjestelmän kloonaamiselta.

Voinko käyttää oeSENC- tai oeRNC-karttoja iOS-laitteissa?

Et. OpenCPN:ää ei ole saatavana iOS-laitteille.

Kuinka moneksi järjestelmäksi “dual boot”-järjestelmä lasketaan?

Kukin hw/sw-yhdistelmä on yksi järjestelmä.

Miksi minun täytyy maksaa oeSENC- tai oeRNC-kartoista?

Joudumme ylläpitämään järjestelmää ja vastaamaan karttojen lisensoijille maksuista ja ehdoista. Kulut pyritään pitämään mahdollisimman alhaisina. Jos alamme tuotamaan voittoa, suorituksia palautetaan OpenCPN:lle.

OpenCPN on avoimen lähdekoodin sovellus. Missä on lisäosan lähdekoodit?

oeSENC- tai oeRNC-karttoja käytettäessä joudumme varmistamaan että salaamattomista karttasoluista ei ole kopioita ohjelman suorituksen aikana. Tämän vuoksi lisäosa koostuu avoimesta lähdekoodista ja binääriosasta. Vastaavia ovat kaupalliset BSB4- tai nv-chart -lisäosat.